Zakynthos

2008 a fost primul an in care se organizeaza din Romania curse charter catre aceasta destinatie, si cu siguranta nu va fi singurul. Zakynthos este o insula in Marea Ionica, cu o suprafata de 400 kmp. Insula ofera locuri si activitati pentru toate varstele, pentru ca veti gasi un amestec destul de omogen de tineri (majoritatea englezi), familii cu copii si chiar pensionari.

Nu am vazut hoteluri de lux, ci multe variante de cazare pentru toate tipurile de buget. Insula are o capitala – Zakynthos – care este principalul port (aici se ajunge cu ferryboat-ul pentru cei ce vin cu masina).

Noi am stat in Laganas, in timpul zilei un fel de combinatie intre Costinesti si Vama Veche. Seara totul se transforma, pentru ca sunt zeci de cluburi si open-baruri cu oferte bahice tentante si muzica mai mult decat OK (comerciala, dar OK). 80% din personalul acestor cluburi sunt englezi “de la mama lor” veniti pentru summer-joburi.

Dar insula are mult mai multe de oferit. Am descoperit plaje superbe, in locatii destul de dificil de ajuns, desi drumurile – avand in vedere relieful insulei – sunt mai mult decat OK. Se pot inchiria masini din fiecare statiune, oferta fiind foarte diversificata (am luat o KIA Piccanto cu 125 eur / 5 zile). In partea de sud a insulei sunt plaje – rezervatii naturale in care broastele testoase din zona isi depun ouale (Dafni si Gerakas). Sunt locuri unde merita macar sa te opresti pentru o baie in apa limpede si calda a marii. Nu la distanta mare de aceste locuri se afla stanci de zeci de metri care se termina cu mici grote in apa albasta (Keri). Sunt imagini unice pe care le vezi in enciclopedii cu destinatii de vis.

Cireasa de pe tort este plaja cea mai cunoscuta a acestei insule – Navagio. Este un mic golf strajuit de stanci verticale cat un bloc de 6-7 etaje, pe a carui plaja a esuat un vapor turcesc care facea contrabanda cu tigari. Nisipul alb stralucitor si apa de un albastru deschis ireal va vor ramane mult timp intiparite pe retina. In aceste locuri nu se poate ajunge decat pe mare cu una din multele excursii oferite de micile agentii de turism din statiuni.

Se mananca decent la toate tavernele grecesti, o masa in doi mai mult decat OK ajungand la 30-40 eur. Daca doriti specialitati culinare marine, va recomand sa mergeti in Zakynthos (capitala), pentru ca in restul statiunilor caracatita sau crevetii nu sunt proaspeti (sunt congelati). Specialitatea zonei este carnea de miel. Evident ca tzatziki si salata greceasca (care nu are nicio legatura la gust cu cea de la noi…) sunt la loc de cinste.

Inainte de orice vacanta va recomand sa cititi macar cateva ore pe forumuri; veti salva o gramada de timp si veti vizita o gramada de locuri pe care nu le gasiti in ghiduri turistice.

Comentariile sunt inchise.