Vinul servit la restaurant – un rasfat al cotidianului

Un pahar de vin pe masa poate fi usor asemuit cu un accesoriu indispensabil intr-o tinuta, asa cum sunt colierele fragile din aur sau argint. O bijuterie in compania diverselor preparate, vinul isi poate asuma o singura pagina din meniul restaurantului sau poate obtine propriul sau meniu inramat in catifea. La ce ne referim prin ultima sintagma? La restaurantele selecte din mediul citadin care ne pun la dispozitie o selectie de vinuri rafinate – albe, rosii sau rose – dar si o gama polivalenta de preturi si arome. Desi nu este o regula de baza pentru meniul unui restaurant apreciat din Ploiesti, prezenta vinului a devenit un adevar incontestabil, un rasfat suprem pus la dispozitia clientilor ce ating pragul respectivului local.

Nu numai ca trebuie sa va familiarizati cu numele vinului in momentul in care consultati grila restaurantului, acesta nefiind prea sugestiv pentru compozitia, taria si parfumul fiecarui exemplar in parte, ci trebuie sa vi se prezinte originea, anul si tara in care a fost finisat preparatul propriu – zis. Cei ce se respecta nu se vor limita doar la aceste detalii, ci vor adauga o ordonare in functie de inlantuirea alfabetica, de pret ori culoare, iar pentru a va impresiona pe deplin vor acorda si un fragment fiecarui exemplar in parte – acordandu-i cateva cuvinte drept descriere si o serie de recomandari cu referire la preparatele gurmande complementare.

Desi regulile trecutului trasau niste standarde clare, in peisajul gurmand al zilelor noastre nu se mai aplica regula „vinul rosu poate fi servit doar in compania carnii de aceeasi culoare, sau viceversa”. Singura regula este aceea a propriului gust, dar si a preferintelor olfactive, cel rosu fiind mult mai aromat in timp ce vinul alb intruchipeaza expresia gingasa a echilibrului. Exceptand sfaturile specialistilor raportate la maniera se servire a vinului, pentru inceput fiind recomandate cele cu gust suav, asa cum este Chardonnay-ul, de exemplu, urmand ca apoi sa continuati cu un model ceva mai aromat, precum Feteasca Neagra.

Iar pentru ca experienta sa fie una intru totul satisfacatoare, va oferim un mic ghid de verificare a vinului, cu precizarea ca parcurgerea tuturor etapelor nu trebuie sa dureze mai mult de 30 de secunde, dupa ceas. In primul rand, verificati cu atentie eticheta pentru a aproba comanda efectuata. Mai apoi, dupa ce dopul este desfacut verificati-l la capat pentru a observa daca este umezit, acesta fiind semnul ce atesta faptul ca vinul este intreg si a fost depozitat corespunzator, cu fata in jos.

Daca pana aici totul este in regula, serviti putin in pahar pentru a va lamuri asupra gustului, densitatii si parfumului, aceste trei caracteristici trebuind sa fie clare. Altfel, se poate considera faptul ca vinul a oxidat si aveti tot dreptul sa il refuzati. Dupa parcurgerea ultimului pas, tot ceea ce aveti de facut este sa va bucurati de rafinamentul bauturii respective alaturi de jumatatea dumneavoastra sau de partenerii de afaceri.

Comentariile sunt inchise.