Tipuri de polistiren expandat

Desi foarte multi dintre noi nu bagam prea mult in seama materialele folosite la constructii, acestea au reusit sa se dezvolte extrem de mult in ultimii ani. Unul dintre cele mai impresionante materiale este, fara doar si poate, polistirenul expandat sau EPS ( Expanded Polystyren). Acesta este una dintre cele mai raspandite mase plastice din lume, avand un consum de milioane de tone in fiecare an. Este si normal , in conditiile in care este rezistent, are o structura celulara deschisa, are o oarecare permeabilitate la vapori si prezinta proprietati impresionante.

Atunci cand vrei sa folosesti polistiren expandat pentru inzolarea unei cladiri, a unei camere sau pentru constructii, trebuie sa stii faptul ca acesta vine in diverse forme si marimi si ca poate fi de mai multe feluri.

Care sunt tipurile de polistiren expandat?

EPS 50. Este polistirenul expandat care prezinta o rezistenta la compresie de 50 de kPa. Nu este tocmai cel mai rezistent polistiren, insa are un pret bun si poate fi folosit la orice lucrare care nu are o incarcare statica foarte mare. Astfel, in cazul spatiilor interioare, a pardoselilor pe care circula oameni si a zonelor in care sunt depozitate obiecte usoare, este perfect. De asemenea, poate fi folosit si in spatii libere, cum ar fi in terase, balcoane sau verande.

EPS 60. Este un polistiren ceva mai puternic si poate fi folosit la spatii cu o incarcare mai mare decat cele care accepta EPS 50. Este realizat din materie prima ignifuga si rezista la 50 kPA. Poate fi folosit tot in cazul spatiilor fara incarcare statica mare si este bun pentru fatade sau pentru zonele unde stau piese usoare de mobilier.

EPS 70, EPS 80. Sunt variante de polistiren care fac fata unor incarcari mai mari decat in cazul primelor doua variante. Sunt utilizate pentru fatade si pentru sitemele termoizolante care se monteaza, de regula, in exteriorul cladirilor.

EPS 100. Ajungem la polistirenul care poate sa faca fata la spatiile cu incarcare medie si cu circulatie intensa. Acesta se foloseste fara probleme sub cimentul de egalizare si este ideal pentru salile de spectacol, pentru spitale sau pentru diversele institutii publice. Alternativa de montaj polistiren expandat EPS 100 poate sa fie implementata cu usurinta pentru izolarea acoperisurilor.

EPS 150. De regula, acest tip de polistiren este folosit doar in zona industriala, fiind destinat spatiilor cu incarcare statica ridicata. Depozitele, spatiile frigorifice de mari dimensiuni sau halele industriale pot sa fie izolate fara niciun fel de problema cu un astfel de polistiren. Este o solutie perfecta pentru acoperisurile cu spatii verzi si pentru cele cu terase circulabile.

EPS 200. Este cea mai rezistenta forma de polistiren si reuseste sa faca fata unei incarcari statice de 200 kPa. Spatiile cu incarcare statica foarte mare sunt perfecte pentru a fi izolate cu un astfel de polistiren. La fel ca si in cazul EPS 150, poate fi folosit pe acoperisuri, pe platforme terasate circulate si in orice zona unde este nevoie de rezistenta si unde se circula foarte mult.

Ceea ce este cert, este faptul ca polistirenul expandat poate sa ofere un plus de confort termic si de rezistenta oricarei cladiri si, daca privim constructiile moderne, observam ca este indispensabil.

 

Comentariile sunt inchise.