In Romania nu e ca in SUA

In SUA, un lobbist are la indemana un adevarat manual de buna purtare de nu mai putin de 577 de pagini. Obligatoriu. Pentru ca regulile in care isi desfasora activitatea lobbyul din SUA este strict si foarte ferme. Orice derapare de la regulile de declarare fiscala, de la activitatile propuse si semnalate in registrul oficial sunt taxate imediat.

La Parlamentul European, exista un registru, neobligatoriu, in care se inregistreaza acesti lobbisti, iar Comisia il face public anual, pe al sau, undeva in perioada primaverii.

In prezent, se fac demersuri, mai ales din partea Comisiei, ca aceste doua registre sa se unifice, desi diferentele de functiuni ale celor doua institutii europene nu ar trebui uitate. Si din nou, criticile se ridica, incercand sa blocheze procesul. Sa ne mai mire? Pentru ca in momentul in care se impune o transparenta totala din partea acestor persoane sau asociatii care fac looby pe langa institutiile europene, nu trebuie uitat nici reversul: transparenta oficialilor care, la inceputul sau sfarsitul documentului adoptat, ar putea fi obligate sa declare discutiile, audierile, raporatele caror organizatii au fost consultate in procesul de decizie anterior acelei hotarari.

Pentru ca, practic, nu ar trebui sa conteze daca apelul a fost cel al unui organizatii mari, internationale sau a unui ONG mic, daca a fost o importanta firma transnationala sau un mic producator regional sau local, o firma de avocatura sau o asociatie profesionala, sindicat sau patronat. Toate aceste asociatii, incercand sa influenteze o decizie politica, sunt asociatii de lobby.
“De asemenea, acesti lobbisti se mai aseamana intr-un punct: nu vor putea niciodata substitui responsabilitatea politica a parlamentarilor. Acestia sunt cei care au mandatul politic din partea alegatorilor de a decide ale cui informatii ii vor influenta decizia.

Lobbyul, atunci cand este facut asa cum trebuie, este o parte esentiala a democratiei europene: cu cat este mai transparent procesul, cu atat mai buna va fi democratia europeana.”( Alexander Stubb-raportor al Parlamentului European asupra looby-ului.)

Comentariile sunt inchise.