Reguli pentru transportul marfurilor periculoase

Exista doua aspecte de care trebuie sa se tina cont in momentul in care se transporta marfuri din aceasta categorie. Pe de-o parte, trebuie sa se evite pe cat posibil contaminarea mediului inconjurator, urmarindu-se protectia acestuia cat mai mult posibil, iar pe de alta parte trebuie sa nu fie influentata integritatea restul participantilor la trafic, indiferent ca sunt persoane care au legatura directa cu transportul propriu – zis sau nu.

Pentru cei care nu stiau, s-au semnat si anumite acorduri din acest punct de vedere, cel mai important fiind ADR-ul incheiat in anul 1957 in Italia, mai precis la Venetia. Conform dovezilor, si tara noastra a aderat la acest tratat prin intermediul unei legi care a vazut lumina tiparului in anul 1994.

Sa vedem impreuna care sunt restrictiile impuse de acest acord:

Nu se pot aborda trasee care nu sunt incadrate in categoria rutelor cunoscute pentru transportul marfurilor periculoase. Asadar, orice abatere de la traseele prestabilite va fi pedepsita, mai ales daca nu s-a optat in prealabil pentru un act de instiintare al organelor competente din respectiva regiune.

Indiferent ca vorbim despre o persoana care efectueaza pe cont propriu transportul sau despre o firma de transport marfuri periculoase cu o reputatie excelenta in peisajul citadin, regulile sunt aceleasi pentru toata lumea. Ceea ce inseamna ca toti soferii trebuie sa cunoasca modalitatile de manipulare a marfurilor, trebuie sa aiba la ei actele care justifica legalitatea transportului, punand pe mijlocul lor de transport unul dintre semnele distinctive impuse de lege.

Este foarte important ca mijlocul de transport sa fie amenajat conform cerintelor, avand o dimensiune care nu pune in pericol integritatea pachetelor sau a substantelor transportate.

In contexul unui eveniment nefericit care are loc pe traseul national, regional sau international, conducatorul auto este obligat prin intermediul legii sa isi indeplineasca indatorirea civica si anume sa comunice autoritatilor si restul participantilor la trafic situatia reala si pericolele asteptate in urma nefericitului accident. Masurile de avertizare vor fi unele spontane, in functie de resursele pe care le are la dispozitie. De asemenea, conducatorul auto va avea grija sa comunice rapid situatia celei mai apropiate unitati de politie.

Firma de transport, precum si conducatorul auto care este insarcinat cu respectivul transport trebuie sa se asigure de faptul ca produsele, solutiile sau substantele care vor fi introduse in camion sunt ambalate asa cum trebuie.

Se va avea grija la intocmirea actelor, pentru ca operatiunea de livrare a marfurilor periculoase sa fie legala.

Intra in aceasta categorie de „marfuri periculoase”substantele inflamabile, cele care degaja gaze si vapori toxici, substante care poseda un caracter radioactiv, compusi care pot conduce la infectii, substantele explozive sau cele corozive.

Comentariile sunt inchise.