Parametri importanti pentru o climatizare eficienta

In cazul oricarei instalatii si cu atat mai mult pentru aparatele de aer conditionat cei mai importanti factori care conduc la obtinerea gradului dorit de confort sunt coordonarea dintre cerinte si performanta, in conditii optime de montaj.

Acesta este motivul pentru care si climatizoarele sunt incluse in aceasta categorie, de aceea alegerea unui model de capacitate optima conform cerintelor de utilizare si instalarea lui corespunzatoare sunt aspecte care trebuie planificate din timp astfel incat sa beneficiati din plin de aparatele de aer conditionat achizitionate.

Puterea debitarii de aer rece sau cald a unui aparat de aer conditionat se masoara in BTU/ora (British Thermal Units/h) sau in Watti ori kiloWatti, iar conversia se face impartind valoarea BTU la 3412.

Pentru a alege aparatul potrivit ar trebui sa se adune matematic toate sursele de caldura din incapere, iar nivelul caloric obtinut sa fie depasit de cel de racire, insa in general s-a stabilit un indice de 150 Watti pe metru patrat pentru interioare cu inaltimi pana la 3m sau de 50 de watti pentru un metru cub de aer, pentru sali mai inalte.

Recomandarile uzuale fac diferenta intre spatii comerciale, sau birouri si locuinte, deoarece pentru prima categorie intra in calcul si aparatura electronica care functioneaza constant, dar si un numar mai mare de persoane.

In general, aparatele de aer conditionat cu 9000 BTU se utilizeaza in spatii publice de 14-22 mp, cele de 12000 BTU pentru 20-30 mp, 14000 BTU pentru 24-36 mp, 18000 BTU pentru 33-40 mp si 22000 BTU pentru 40-50 mp.

Pentru locuinte, aceleasi aparate de aer conditionat pot climatiza cu succes spatii cu pana la 5-10 mp mai mari decat cele mentionate anterior pentru simplul fapt ca traficul si expunerea la diverse aparaturi sau iluminarea suplimentara sunt in cea mai mare parte excluse ca si prezenta.

Cand se pune problema eficientei energetice, consumul aparatelor de aer conditionat poate varia in functiile de conditiile fizice ale amplasamentului, de gradul de insorire zilnica, de nivelul de termoizolare al constructiei si de dimensiunea vitrajelor cladirii.

Aparatele de aer conditionat daikin au o clasa energetica A sau A+, iar modelele de tip inverter consuma cu pana la 50% mai putina energie electrica decat cele obisnuite.

Comentariile sunt inchise.