Nobelul savantilor trazniti (rau)

Cei de la Harvard (daaaa, cei din Boston, SUA) s-au gandit acum 17 ani ca nu tuturor savantilor li se recunosc meritele si ca studiul stiintific al puricilor sau al tehnicii inghitirii sabiilor ar trebui sa fie de asemenea recompensat cu un premiu Nobel (ca cel din Suedia).

Asa ca de vreo 17 ani, Harvard-ul uita pentru cateva zile de sobrietatea proverbiala si organizeaza o gala in care se premiaza cele mai traznite, ciudate sau inutile studii si descoperiri stiinţifice.

Premiile se numesc Ig Nobel, sunt 10 la numar si anul acesta au recompensat studii ca:

„capacitatea unei amibe de a iesi dintr-un labirint” sau „modificarii electronice a zgomotului facut de chipsurile din cartofi in asa maniera incât cel care le consuma sa creada ca sunt mai proaspete si mai crocante decât in realitate”.

Premiul Ig Nobel pentru economie a revenit unor cercetatori din New Mexico care au demonstrat ca stripteuzele castiga mai multi bani din bacsisuri cand (imi cer scuze) sunt pe stop.

Culmea, nici un studiu romanesc nu a fost nominalizat sau premiat la Ig Nobel desi stim siguri ca cerecetari au fost intreprinse. Eu, de exemplu, studiez in prezent comportamentul controlorilor RATB si sansele ca atunci cand sunt prins fara bilet sa scap fara suprataxa.

Comentariile sunt inchise.