Ne afectează telefonul capacitatea cognitivă?

Cercetatorii de la Universitatea din Texas au cerut participantilor la studiu sa ia o serie de teste pentru a masura capacitatea lor cognitiva disponibila – adica capacitatea creierului de a pastra si prelucra date in orice moment. Participanții au plasat în mod aleatoriu smartphone-urile (]n modul silențios) fie pe birou/în buzunar/în geanta personală, fie într-o altă cameră.

Participanții care și-au părăsit telefoanele într-o altă cameră i-au depășit în mod semnificativ pe cei care au păstrat telefoanele pe birou, iar aceștia, la rândul lor, au depășit puțin participanții care aveau telefonul într-un buzunar sau într-o geantă. Rezultatele sugerează că simpla prezență a dispozitivelor este suficientă pentru a deranja resursele mentale și a afecta capacitatea cognitivă, chiar dacă participanții au simțit că au fost complet imersați în sarcină.

„Mintea ta conștientă nu se gândește la smartphone-ul tău, dar acel proces de a te obliga să nu te gândești la ceva consumă unele dintre resursele tale cognitive limitate. Este un exod al creierului„, spune profesorul asistent Adrian Ward.

Indiferent dacă telefonul a fost pornit sau oprit, nu pare să conteze, nici dacă acesta se află pe birou, cu fața în sus sau cu fața în jos – tot ceea ce era necesar pentru a reduce capacitatea unui participant de a se concentra era să aibă un smartphone la îndemână.

Cercetătorii spun că este o chestiune de auto-control. Am devenit atât de atașați de telefoanele inteligente încât creierul trebuie să renunțe la o parte din puterea sa de procesare pentru a păstra nevoia de a le ridica și folosi.

Comentariile sunt inchise.