Membrii de partid

De ce se inscriu oamenii intr-un partid politic ?

Desigur, in functie de persoana fiecaruia, raspunsurile pot diferi. Un posibil raspuns la aceasta intrebare este ca ei cred ca acel partid poate conduce tara mult mai bine decat un altul. Ei vor ca partidul lor sa castige alegerile.

Intrebarea cea mai grea este: cum? Dupa cum am mai spus deja, alegerile nu se pierd si nu se castiga in cele patru saptamani de campanie electorala. Desigur, aceasta campanie, daca este foarte bine condusa, daca vine in intampinarea dorintelor cetatenilor si are si ajutorul unui candidat “original” si “nonconformist”, dar deja cunoscut cetatenilor, poate schimba anumite date ale ecuatiei alegerilor (se cunoaste exemplul, deja clasic, al alegerilor locale bucurestene din primavara anului 2000, cand un candidat considerat ca out-sider, dar beneficiind de o adevarata “legenda” personala ( fragmente din discursurile sale publice intrand in textul unor catece foarte populare cum ar fi :”iarna nu-I ca vara“, “aici sunt banii dumneavoastra”) a venit spectaculos din urma, devansand electoratul stabil si “fanatic” al P.D.S.R. si C.D.R.)

Pentru a avea o larga platforma de incredere si sustinere din partea cetenilor, partidul trebuie sa munceasca in cel mai strict sens al acestui cuvant, clipa de clipa.

Fiecare actiune a sa trebuie considerata ca fiind electorala, fiecare actiune trebuie mediatizata la fel ca si cele din campania electorala. Munca aceasta sustinuta trebuie sa contina atat discutii om-la-iom cu cetatenii comunitatii locale, dar si ajutorarea acestora atunci cand au nevoie; oamenii au nevoie sa fie ascultati, au nevoie de a fi sprijiniti intr-un mod cat mai substantial.

Cu alte cuvinte partidul trebuie sa munceasca pentru a-si castiga fiecare vot. Aceste voturi nu sunt un “dat” al partidului, cetatenii nu sunt obligati sa voteze un partid sau altul.

Atunci cand se simt parasiti, inselati, atunci cand asteptarile lor nu sunt indeplinite nici macar in parte, cand candidatii unui partid isi uita promisiunile, cand actioneaza independent de vointa celor care I-au trimis sa ii reprezinte, cetatenii aleg sa stea acasa.

Votul nu este o obligatie ci un drept al fiecarui cetean.

Si daca acesti cetateni nu mai cred in  acest drept al lor, atunci cand nu mai cred ca acest vot poate schimba ceva, ca poate “urca” sau “cobora” un anume partid, societatea democratica este in mare pericol.

Democratia se bazeaza, tocmai, pe larga participare a cetenilor cu drept de vot, la viata politica a tarii.

Alegerea lor influenteaza mersul tarii, dezvoltarea economiei, deci viata lor de fiecare zi. Fiecare partid este dator sa isi motiveze in asa fel membrii si simpatizantii incat acestia sa se prezinte la vot. Simpla prezenta la vot a cetenilor si exercitarea acestui drept fundamental este o chezasie a reprezentativitatii viitorului partid de guvernamant.

De aceea, este deosebit de importanta activitatea zilnica a membrilor de partid, priviti ca  un nesecat izvor de alimentare a opiniei publice cu informatii si date despre partid, despre activitatea acestuia in sprijinul cetatenilor. Acesti membrii de partid sunt o resursa de o inestimabila valoare pentru partid. Ei sunt activistii de baza ai partidului, care dovedesc rabdare, tenacitate si mai ales “fanatism” in aceasta activitate. Acesti activisti reprezinta electoratul traditional, constant al fiecarui partid. Acestia sunt cei care se vor prezenta la vot indiferent daca este canicula, daca ploua, daca ninge sau daca este viscol.

Trasatura lor esentiala  este ca fac aceasta “munca” benevol, fara a fi platiti pentru ea; suportul lor moral este dedicatia pentru partid sau pentru liderii acestuia, credinta ca fac bine, ca aceasta este calea cea buna pentru tara.

Pentru ca acesti membrii de partid sa continue activitatea partidului, sa poarte mesajul partidului in randul cetenilor neimplicati politic ei insisi trebuie sa fie bine instruiti, sa cunoasca problemele comunitatii lor dar si solutiile prin care partidul le poate rezolva.; sa poata explica aceste solutii vecinilor, prietenilor, apropiatilor, sa aiba taria si puterea de a da explicatii la toate intrebarile si indoielile cetenilor.

Membrii de partid trebuie sa cunoasca pozitia partidului lor fata de evenimentele sociale si poolitice ale tarii sau chiar pe plan international. Membrii de partid trebuie sa “beneficieze” de materiale de propaganda ale partidului, de informatii “de prima mana”. Periodic, personalitati de marca din conducerea partidului trebuie sa vina in contact cu proprii membrii de partid, sa participe la intalniri, la discutii cu acestia. Este necesar ca problemele ridicate in cadrul acestor intalniri sa primeasca raspuns, eventual printr-o scrisoare personala adresata respectivului membru care a ridicat acea problema. Daca  problema este de interes general, daca ea este comuna unei comunitati locale, unui judet, ea poate face subiectul unei conferinte de presa a partidului respectiv, in care se pot face referiri exacte la persoana care a formulat respectiva problema, subliniindu-se rolul deosebit de important pe care membrii de partid il au in realizarea strategiei si a politicii promovate de partid, in conceperea si aplicarea diferitelor politici sectoriale ale partidului.

Pentru ca legatura aceasta necesara dintre membrii si structura de partid sa functioneze, ea trebuie sa se bazeze pe incredere: increderea partidului in proprii sai membrii si increderea membrilor de partid in structurile si conducerea propriului partid.

 Partidul trebuie sa se “vanda” in primul rand propriilor sai membrii inainte de a iesi “pe piata” libera.

Comentariile sunt inchise.