Kakaia calitate?!

Acum câţiva ani, făcând ordine printr-o bibliotecă în casa părinţilor, am dat peste o carte poştală, cu o imagine a Băilor-Herculane, iar pe verso, înghesuite incredibil, o mulţime de fraze de un umor involuntar inimaginabil. Era adresată maică-mii, necăsătorită pe vremea aia, de un amorez care, desperat de lipsa ei de interes faţă de insistenţele lui, a conchis că „limita şi-a atins apogeul”.

Mi-am adus aminte de expresia asta după ce Parlamentul a respins ordonanţa de urgenţă a Guvernului, ordonanţă prin care se încerca bararea organizării de programe de masterat şi doctorat de către universităţile ce n-au trecut testul calităţii şi n-au obţinut calificativul „grad ridicat de încredere”. Mare-i grădina Ta Doamne, dar aleşii noştri mai şi sar gardul!

Cu toate că isteria se tratează prin hipnoterapie, iar parlamentarii noştri abuzează vizibil de această cură, isteria preelectorală dă peste cap orice terapeutică.

Toate tentativele de eficientizare a sistemului educaţional – mă refer la învăţământul superior – s-au soldat cu eşecuri memorabile. Vine câte un ministru-menestrel ce, intonând ode şi marşuri de hărnicie şi prosperitate, şterge cu buretele bine îmbibat cu apă chioară tabla pe care timid se înfiripaseră proiectele predecesorilor. Aşa s-a întâmplat cu Marga, aşa s-a întâmplat cu Miclea, aşa şi cu insignifianta, dar benefică în acest singular caz, opintire a lui Adomniţei în privinţa calităţii academice.

Peter F. Drucker, un guru al managementului american, spunea, la un moment dat, următoarele: „Calitatea unui produs sau serviciu nu este ceea ce pune furnizorul în el. Calitatea este ceea ce primeşte clientul şi pentru care este dispus să plătească.” Venerabilul Aristotel spunea despre calitate că nu este un act, ci un obicei.

Cei mai mulţi dintre noi n-avem asemenea obiceiuri, iar puţinii „naivi” care se frământă pe subiect sunt trataţi cu indiferenţă sau cel mult cu condescendenţă.

Experimentările fără finalitate de 19 ani încoace mă duc cu gândul la inegalabilul cinic Murphy: Iadul este locul unde toate testele ies perfect şi nimic nu funcţionează.

Comentariile sunt inchise.