Inconstienta liberala?

Aud la radio si TV in ultima vreme ca Ministerul economiei si finantelor lucreaza de zor la un program de modificare a codului fiscal in sensul incurajarii participarii romanilor pe bursa si a interesului acelorasi romani pentru pensii facultative.

Nu am intrat in amanunte si nici nu am verificat in profunzime toate stirile, dar daca este asa: are you nuts?! Intr-o perioada in care pietele financiare si de capital se tanduie ca niste balene esuate pe insule de nimeni stiute, MEF din Romania, dreapta pe colt, se gandeste cum sa stimuleze interesul pentru actiuni cu caracter speculativ.

Stimate domnule ministru, prim-ministru si stimati domni care va preocupati de burse si activitati tip “investment”, in momente ca acestea, nu doar cartile, bunele practici, ci si bunul simt sugereaza CUMPATARE si ECONOMISIRE. As putea fi de acord ca faza cu pensiile facultative sunt un soi de economisire, dar… cata vreme societatile de asigurari sunt in imediata vecinatate a domeniului bancar si cata vreme banii atrasi prin primele de asigurare sunt canalizati tot catre activitati cu caracter speculativ, va recomand, calduros, sa reveniti la ceea ce specialistii, ca dumneavoastra, numesc FUNDAMENTALE!

Va sugerez de asemenea sa va concentrati pe stimularea activitatilor cu caracter productiv, cu caracter de masa, capabile atat sa mentina pe linia de plitire sectorul constructii si imobiliar, aflat la un pas de colaps (si o sa fie zgomot!), cat si sa consolideze increderea in institutia creditului. Dar asta la anu’, dupa ce sesizam o minima crestere a inclinatiei spre economisire.

Stimulati once and for God’s sake ceea ce se numeste “micul intreprinzator”. Lui tre’ sa ii dati instrumentele sa isi cladeasca traiul, lui tre’ sa ii creati oportunitatile sa iasa din captivitati de orice fel. Win-win, my friends, win-win! Concentrati-va atentia si scopurile codului fiscal si ce instrumente mai aveti pe agricultura, ca sa avem hrana ieftina si sa nu devenim captivii produselor din import. Si cu aceasta ocazie, mai rezolvati, partial, si problema contului curent.

Dati-va curajul sa nu mai incurajati comertul cu orice pret. Nu va cer sa ganditi dincolo de ciclul electoral, dar macar ganditi-va putin dincolo de imaginea limitata a argumentului cresterii economice actuale; s-a spus ca aceasta crestere este bazata pe consum si atat. Si stiti si dumneavoastra lucrul asta. Mergeti cu incurajarea productiei mici si mijlocii, asa cum incepuserati sau asa cum ati promis. Dati atentie talentelor si domeniilor care au talent.

Nu uitati de IT&C. Ganditi-va mai mult la cum se poate face un switch dinstre imobiliare spre infrastructura… intelegeti ce zic: folositi aceleasi resurse, private sau publice, spre lucruri mari din care sa beneficieze cat mai multi, si in perioada de capital expenses, cat si in perioada de operational expenses. Casele… consuma! Drumurile, caile ferate, podurile, porturile, zonele libere, parcurile industriale… astea produc!

Pentru ca altfel, stimati liberali, veti ramane in istorie ca partidul care a ingropat Romania. Si nu veti putea da vina doar pe criza globala. Ar fi de-a dreptul patetic si de natura sa va discrediteze pentru totdeauna.

Si cu aceasta ocazie am raspuns si proiectului lansat de Business Standard.

Comentariile sunt inchise.