Importanța “Cantității” pentru Google

Haideți să vedem. Cu toții susținem că un conținut de calitate, câștigă în favoarea unui conținut cantitativ. Privind din prisma unui motor de căutare, în comparație cu un vizitator uman, treburile nu atât de simple.

În primul rând, cele două mari aspecte ce stau la baza optimizării unui site sunt: Conținutul și Link-urile către acesta. Jumătate din această ecuație să zic așa este ocupată de Link-uri, iar cealaltă jumătatese împarte pe din-două între Calitatea conținutului și Cantitatea lui.

Privind din prisma unui cititor „uman”, totul este simplificat. Pentru a te face plăcut oricărui cititor, în primul rând trebuie să oferi un conținut de calitate și eventual unic, ce nu mai poate fi găsit în altă parte, sau, cel puțin diferit, adică să prezinte informațiile respective din alt punct de vedere.

În schimb, pentru un motor de căutare, mai importantă este Cantitatea conținutului. Google preferă site-urile mai „stufoase” în schimbul site-urilor simple, de prezentare, ce în general prezintă numai câteva pagini de maximă importanță, gen: Un Home, o pagină Despre noi, o pagină cu servicii și o pagină de contact. Acum, gândiți-vă ce șanse ar avea un astfel de site de 4-5 pagini, într-o competiție cu un ziar online să zicem, ori un blog mai decent, cu câteva mii de pagini. Ca și o regulă generală, cu cât mai mult conținut, cu atât mai bine pentru motoarele de căutare, astfel obțineți îmbunătățiri semnificative pentru cuvintele cheie targetate și un trafic mai bun.

Ce este prost, este că Google nu prea știe să diferențieze un site cu un conținut de calitate, dar într-o cantitate mai redusă, de un site cu un conținut inferior calitativ, dar într-o cantitate mai mare. Adică, pentru Google este mai important să ai 5 articole despre SEO să zicem de o calitate scăzută, decât să ai un articol mai stufos, de o calitate superioară. Deci, aici Cantitatea face diferența.

Plecând de aici, un website de prezentare de exemplu, este din start dezavantajat în fața altor website-urilor ce oferă servicii asemănătoare, sau ce are un conținut asemănător, dar într-o cantitate mai mare.

Google a încercat să remedieze această problemă cu Panda Farmer update, și cele mai afectate site-uri fiind cele de știri, ziarele online și revistele, al căror conținut este al naibii de zdravan, și deși rareori optimizat, acesta rămânea tot în top datorită cantității. Singura diferență care poate aduce un site cu un conținut slab în avantaj, ar fi Link-urile către acesta, despre care vă voi vorbi în curând, dar, și aici este discutabil, deoarece un site cu un conținut cantitativ, va primi automat un număr mai mare de Backlink-uri.

În concluzie, fiecare administrator de site trebuie să găsească acel echilibru între CANTITATE, adică favorizarea motorului de căutare, obținând mai multe link-uri, poziții mai bune și într-un final, trafic mai mare și CALITATE, adică reputația sa în online, câștigarea cititorilor fideli și promovarea conținutului său de calitate, care, este foarte greu de găsit.

Drept urmare, pentru Google, pe primul loc rămâne Cantitatea iar pentru vizitatori, rămâne Calitatea. Se poate echilibra balanța între cantitate și calitate? Probabil că da, nu ușor însă eu cred că se poate.

Comentariile sunt inchise.