Free software sau alternativa la inovatie

Alternativa

Tot timpul miscarea FSF a fost gandita cu ideea de alternativa in minte. E chiar interesant de cate ori pronunta Stallman cuvantul… sau orice adept al miscarii. Initial free softwareul s-a vrut o alternativa la proprietarul Unix. Si Linuxul si programele free de atunci replicau functionalitatea programelor Unix. Acum e vorba de Windows. Iar Linuxul se tot straduieste sa arate ca Windowsul. La fel si Open Office. Pentru ca de… trebuie sa existe o alternativa.

Nu stiu daca sesizati care e problema aici. Ideea de baza este ca atata timp cat free softwareul nu va avea ca scop decat replicarea unor programe pe bani, atunci el va ramane tot timpul roata de rezerva a utilizatorilor. Linux… alternativa la Windows. Open Office … un fel de Office dar gratis. Asi vrea sa vad cat mai multe comunitati care vin si cu elementul minune…. INOVATIA. Iar asta cam lipseste din multe programe open-source (stiu: au un super shell, au multe viewuri etc…. dar pe ansamblu cam putin).

Asta ma conduce la punctul 2.

Accentul pe user

Poate ca initial userul de Linux era programatorul care isi compila kernelul dar acum se incearca mutarea softului free din zona geek in zona userilor obisnuiti. Si dupa mine aici e o mare problema. Pur si simplu cei care lucreaza la aceste softuri nu gandesc ca oamenii obisnuiti. Mi se pare elocvent exemplu Gimp. Desi este extrem de puternic, cand s-a facut un top al aplicatiilor care se doresc portate pe Linux, no. 1 a iesit Photoshop. Stupoare… Cum se poate ca utilizatorii sa vrea Photoshop cand exista Gimp? Asa ca s-a facut un studiu etc… sa vada de ce nu e placut Gimp. Si a iesit ca era atata de greoi sa lucrezi cu programul incat utilizatorii il urau. S-a facut un sondaj. S-au starns idei despre imbunatatirea lui Gimp etc. Insa toate au murit cand au ajuns la programatori. Acestia au spus ca e prea mult de munca, ca modificarile ar schimba prea mult programul etc…. Si in concluzie nu s-a intamplat nimic.

Ce se intampla insa cand apar oameni cu viziune sau companii dornice de a imbunatati experienta utilizatorului? Pai cel mai bun exemplu e MacOS X. Sistemul e bazat pe Unix si cu toate asta este superb. Pentru ca nu a fost gandit de programatori.

Comentariile sunt inchise.