Femeile si politica

De-a lungul dezvoltarii societatii umane, femeia a fost considerata o fiinta fragila, incapabila de decizie nici macar pentru propria persoana, si cu atat mai mult pentru familia sa sau pentru decizii majore, politice sau de stat.

Pozitia sa mereu in umbra, mereu cu un pas in urma barbatului, precum si educatia oferita de familie, pregatirea pentru viata, au fost mereu diferite fata de cele oferite baietilor. Exemplele unor minti stralucite pe care le-au oferit cateva femei care au marcat omenirea, aflandu-se in lumina directa a istoriei, nu fac decat sa confirme capacitatea extraordinara a acestora care s-a putut afirma in conditiile aspre si greu accesibile ale epocilor respective. Odata cu dezvoltarea societatii si a relatiilor interumane, s-a produs o evolutie si in ceea ce priveste locul si rolul femeii in societate si in familie.

Astazi femeile pot indeplini aproape orice meserie isi doresc, pot avea servicu si dupa ce se casatoresc, nu mai depind financiar, social, politic, de tutela tatalui, fratelui sotului. Isi pot hotara singure soarta, daca si cand vor avea copii, ce educatiei vor primii acestia. Au, in general, drepturi egale cu cele ale barbatilor.

Dar …. pentru ca din pacate exista un dar – nu intotdeauna aceste drepturi egale sunt exersate, folosite, de catre femei. De teama, de frica, din nepasare sau chiar din nestiinta. Femeile vor sa fie respectate, admirate, au nevoie de increderea celorlalti, de grija, de siguranta. Sunt emotive, sentimentale, judeca lucrurile prin apropierea lor imediata punand pret pe siguranta, liniste. Nu isi exprima sentimentele de teama de ridicol, de a fi gresit intelese. Pentru a nu ne deplasa pe alte continente, latitudini sau longitudini, sa ne referim la situatia concreta din Romania zilelor noastre: nimeni nu neaga existenta, pe hartie, a drepturilor egale ale femeilor cu barbatii, capacitatea lor intelectuala, buna pregatire profesionala.

Cate femei avocat, doctor, judecatori nu cunoasteti ? Cate femei nu s-au lansat in afaceri si chiar cu succes? In cate situatii nu ati apreciat spiritul practic, capacitatea de analiza, sinteza, imbinate cu delicatete si sensibilitate ?

In plan politic, insa, lucrurile nu stau la fel. Avem foarte putine femei deputati sau senatoar, iar ministrii sau sef de partid nici nu am auzit in Romania.

Unul dintre motive este si perceperea “politicii” ca pe ceva necurat, ceva care solicita timp mult, satisfactii destul de tarzii, si in general … este o lume a barbatilor.

Nici exemplele oferite nu au fost cele mai bune: “Tovarasa de munca, viata si lupta revolutionara, savanta de renume mondial” precum si celelate activiste de partid au aruncat o lumina deformata asupra posibilitatii de implicare a femeilor in politica.

Desi a trecut ceva timp, nici astazi femeile nu sunt atrase de politica. Modelul adanc impregnat al “militantei” in pantaloni , cu manecile suflecate, cu voce barbaoasa, gata oricand de sacrificiu pentru “cauza” nu ne-a parasit complet..
Cariera profesionala a unei femei exclude, cu foarte mici exceptii, orice dezvoltare in lumea politicii.

Atat timp cat vechiul model nu va fi parasit mintile noastre, putine vor fi femeile care se vor implica, de buna voie, in politica. Poate generatia urmatoare?

Comentariile sunt inchise.