Explicatia crizei financiare….

Am primit povestea pe mail, de la o prietena! si, pentru ca nu sunt egoista, v-o spun si voua, ca sa intelegeti mai bine ce si despre ce se vorbeste atat de mult la televizor….

Eu, neavand conturi in stainatate (si nici chiar in Romania! de unde s-ar putea trage concluzia, gresita, ca as putea tine banii la” saltea” sau la ciorap, dupa preferintele individuale, si  care, ar fi, evident, dupa cum am mai spus, o concluzie compelet, dar complet gresita), nu prea ma preocupa aceasta …criza financiara, ca inca (cel putin pana acum, dar ma mai gandesc, totusi…) , nu stiu daca ma afecteaza (ma afecteaza? nu ma afecteaza? sunt intr-o dilemaaaaa…..) pentru ca, zic si eu, da, mare lucru – se scumpesc alimentele ? eteteeee, pana acum nu s-au scumpit? in Romania suntem in criza…de cand ne stiim, asa ca…nu vad ce ar putea fi mai rau!!!

Aceasta este “povestea crizei”, pe intelesul celor care nu au deprins cotloanele  businessului bancar.

Intr-un satuc de campie, a venit un investitor american, insotit de asistentul lui. A batut la prima usaintalnita si i-a spus proprietarului:
Uite, eu sunt colectionar de broscute. Daca imi aduci o broscuta, am sa iti dau pe ea 10 euro. Taranul a fugit repede in padurea din spatele casei si a luat o broscuta. I-a dat-o investitorului, si-a luat cei 10 euro si le-a spus vecinilor despre ce afacere a facut.

A doua zi, fiecare taran s-a dus la  investitor cu cate o broscuta, pe care a vandut-o cu 10 euro.
Dupa cateva zile, investitorul le-a spus satenilor:
Vad ca afacerea merge. De azi, pentru fiecare broscuta am sa va platesc cate 20 de euro.
Taranii au dat fuga in padure, au cules broscute si le-au predat pentru 20 de euro/bucata, investitorului.

Dupa alte cateva zile, acesta s-a intors in SUA presat de afacerile de acolo, lasandu-l pe asistentul lui sa vina cu broscutele dupa cel mult o saptamana.

Inainte de a pleca, le-a spus:
Dragii mei, sunt nevoit sa ma intorc urgent in State. Va promit insa ca la intoarceream sa cumpar de la voi broscutele cu 60 de euro bucata.  Si a plecat, in uralele satenilor fericiti de pleasca ce a dat peste ei.

A doua zi, asistentul investitorului a adunat  satenii si le-a spus:
Fratilor, m-am gandit la o afacere pentru voi. Seful meu se va intoarce peste doua saptamani si va va plati
cate 60 de euro/broscuta.  Daca vreti, vi le vand eu inapoi pentru 35 de euro bucata,  iar voi le veti vinde cu 60. Profitul vostru va fi  frumusel. Ce spuneti?

Satenii, s-au adunat la sfat si au decis ca o asa afacere nu mai prind ei degraba. Au pus mana de la mana, s-au imprumutat pe la cunoscuti, pe la banci, care pe unde a putut si au cumparat broscutele inapoi cu 35 de euro bucata.

Asistentul investitorului a luat banii, a plecat in SUA, iar pe sateni nu i-a mai cautat nimeni, niciodata.
Au ramas cu banii dati, cu imprumuturi scumpe la banci si fara sa detina niciun activ in plus fata de ceea ce aveau inaintea afacerii.

Comentariile sunt inchise.