Dezvoltarea unui program sănătoas de utilizare a internetului și a conținutului social

social media

Ce vrei să spui prin utilizarea internetului și a conținutului digital?

Atât de mulți oameni „cresc” pe Internet și pe social media în aceste zile, și poate fi greu să ne imaginăm cum era înainte de a avea acces la Instagram, Snapchat, Netflix, Spotify și Fortnite. Mai mulți oameni decât oricând pot accesa Internetul cu ajutorul computerului, smartphone-ului, tabletei sau al consolei de jocuri video. Și din cauza Internetului, mass-media digitală pe care o folosim (în special mass-media socială) s-a schimbat pentru totdeauna.

Internetul și utilizarea mediilor digitale: bunul, răul și urâtul

Bun: Folosirea internetului și a diferitelor tipuri de medii digitale poate fi o modalitate excelentă de a învăța idei și informații noi, de a cunoaște evenimentele și problemele lumii importante și chiar de a găsi oportunități de a vă implica în comunitatea dvs. sau de a vă exercita drepturile. Social media poate permite studenților să colaboreze în proiecte școlare și să țină legăturile cu familiile și prietenii care locuiesc departe. Folosirea mediilor sociale și a mesageriei text sunt modalități extrem de eficiente de a rămâne în contact sau de a comunica informații importante. Pentru persoanele care se confruntă cu provocări diferite de viață sau se simt părăsite, Internetul și social media pot oferi accesului la rețele unde pot găsi sprijin. Din punct de vedere al divertismentului, mulți oameni se bucură de jocurile video sau de filme, emisiuni sau muzica streaming folosind aplicații sau site-uri web. Internetul poate, de asemenea, ajuta oamenii să învețe comportamente sănătoase și să trăiască o viață mai sănătoasă.

Rău: După cum se spune, „prea mult lucru bun poate fi un lucru rău”. Potrivit studiilor de cercetare, adolescenții care urmăresc TV mai mult de 5 ore pe zi sunt de cinci ori mai susceptibili de a fi supraponderali decât cei care urmăresc mai puțin de 2 ore pe zi. De fapt, cheltuind mai mult timp pe social media și oferind un număr mai mare de „like-uri” este legat de depresie. Am învățat, de asemenea, că folosirea socială a multor dispozitive mobile (cum ar fi un smartphone) în camera dvs. face dificilă obținerea unui somn de calitate pe timp de noapte. Folosirea mediilor digitale în jurul valorii de culcare poate afecta chiar performanța școlară. Unii tineri se confruntă cu dificultăți în a-și controla folosirea social media sau jocul video, ceea ce poate duce la probleme în viața reală, cum ar fi eșecul în școală, pierderea contactului cu prietenii și familia sau chiar lipsirea unor oportunități importante, loc de munca. Deci, la fel ca alegerea unei diete sănătoase, hrănitoare, amintiți-vă „toate lucrurile cu moderatie”, inclusiv utilizarea internetului și a rețelelor sociale!

Urât: Studiile au arătat că anumite forme de utilizare a internetului sau a mijloacelor de comunicare digitală pot duce la implicarea tinerilor în comportamente care ar putea fi nesigure sau ar putea dăuna acestora sau altora. Atunci când tinerii folosesc medii care promovează consumul de alcool, fumatul sau comportamentul sexual nesigur, aceștia devin mai predispuși să facă aceleași comportamente, adesea înainte de a fi pregătiți din punct de vedere fizic sau emoțional. De exemplu, consumul de alcool înainte de vârsta de 21 de ani poate avea un impact negativ asupra dezvoltării creierului sau poate duce la probleme juridice grave. În mod similar, vizionarea pornografiei la o vârstă fragedă poate duce la probleme care pot crea relații apropiate mai târziu în viață, precum și la opiniile nesănătoase sau nerealiste ale sexului. Și, în sfârșit, este important să fii informat despre problema hărțuirii cibernetice. Cyberbullying este atunci când cineva trimite, postează sau împărtășește conținut negativ, dăunător, fals sau într-un fel rău unei alte persoane.

Deci, iată câteva sugestii pentru a vă ajuta să profitați la maximum de utilizarea internetului și a rețelelor sociale:

  • Alegeți aplicații sau social media care vă ajută să vă conectați și să interacționați cu familia, prietenii și comunitatea într-un mod pozitiv.
  • Alegeți aplicații sau medii digitale care vă ajută să vă exprimați creativitatea individuală, protejând în același timp siguranța și identitatea cât mai mult posibil. Rețineți că, chiar dacă o aplicație pretinde că vă păstrează fotografiile sau textul în mod privat, există întotdeauna posibilitatea ca alții să acceseze sau să vă împărtășească informațiile dvs. private.
  • Evitați aplicațiile sau mediile digitale care promovează comportamente nesănătoase sau necorespunzătoare, cum ar fi consumul de băuturi minore, consumul de tutun sau activitatea sexuală care este fie nesigură, fie lipsită de respect față de dvs. sau de către altcineva.
  • Raportați oricare și toate cazurile de agresiune online imediat!

Comentariile sunt inchise.