Despre tigani si tiganci

Ok, in primul rand hai sa lamurim ceva: tiganii nu sunt rromi. Au legatura cu India, nu cu Romania, Roma sau orice altceva care ii aseamana cu latinii. Orice atitudine de-a lor care tine de originea lor latina nu ar trebui luata in seama. Si daca vreti s-o luati, pedepsiti-o.

Pentru Inceput, nu am nimic cu tiganii cat timp ne ignoram reciproc. Ma deranjeaza ca s-au impartit in mai multe tabere (ursari, lingurari, caldarari, etc). Treaba asta nu e in favoarea lor, ca unii dintr-o tabara sunt pasnici, altii sunt rautaciosi si ne cam buzunaresc. Eu respect cultura tiganeasca si chiar imi place. Muzica aia originala ale tiganilor din satra, costumele tigancilor, etc. Plus ca unii tigani chiar isi castiga banii prin munca (si nu munca de a baga manaspre portofelele altora). Fac tigai, oale, linguri, apoi le vand.

Partea proasta e ca tiganii romanizati, cum li se spune, sunt cei mai naspeti. Dupa ce ca au si ei obiceiurile lor proaste, le-au mai imprumutat si pe ale romanilor si asa au iesit cei care scuipa seminte pe strada, asculta manele si poate le si canta, se iau de tine cand treci prin fata lor, etc. Inca o chestie: nu-i condamnati numai pe tigani, ca si romanii s-au aliat foarte interesant cu ei si incep sa aii accepte, devenind ca si ei.

Una din cele mai apropiate experiente cu tiganimea a fost acum 2 veri, cand m-a atacat o tiganca. Imi vroia ochelarii, a trebuit sa fac un balamuc ingrozitor in mijlocul strazii ca sa nu ii ia. Dar nu s-a lasat batuta, a atentat la poseta mea… Ma rog, nu stau sa povestesc in detaliu, ideea e ca totul s-a terminat cam asa: eu nu am renuntat la ochelarii mei cumparati cu cateva zile in urma, tiganca s-a lasat batuta cand a vazut ca trag cu dintii de lucrurile mele, iar poseta mea s-a ales cu o curelusa rupta (am reparat-o ulterior). Atunci a fost inca un moment in care mi-am dorit sa fiu baiat si ea sa ramana lata pe asfalt. Dar la putinele kilograme ale mele cred ca m-as fi rupt la impactul cu ea. Asa ca a fost mai intelept sa o injur si sa strig pana se apropie oamenii si o gonesc.

Oricum, asta nu m-a facut sa urasc tiganii. O iau ca pe un exemplu de oameni care fura. Nu e vina ei ca e tiganca, e vina ei ca fura. Sunt si romani care fura pe strada, deci nu numai tiganii sunt hoti.

Partea care ma dezgusta pe mine e ca ne plangem de comportamentul lor, dar nu ii acceptam in niciun fel. Nu-i primeste nimeni in locuri de munca, decat poate asa, cu ziua. Si ne plangem ca fura. Nu-i respecta nimeni si ne plangem ca nu suntem respectati. Faptul ca ei traiesc in tara noastra nu schimba faptul ca trebuie sa avem aceleasi drepturi cu ei. Ca de asta e Romania o tara libera, de asta avem niste drepturi si libertati egale. De asta nu sunt tiganii sclavi si noi nobili. Daca nu o sa se schimbe treaba asta prea curand, sa nu ne miram ca tiganii o sa se alieze impotriva noastra si pana la urma tara va fi condusa de tigani si noi vom ajunge sclavii.

Comentariile sunt inchise.