Despre ”etnobotaniști”

Se tot agită lumea că una din marile probleme ale ”generației de azi” – care-o fi aia, între ce vârste… mă rog – ar fi consumul de etnobotanice. Eu, cu experiența câtor am auzit despre generația mea, nu prea cred judecățile astea ale celor ”maturi”.

Pe vremea în care eram în liceu mi s-a întâmplat nu o dată să aud ”A, ești în Lazăr, acolo cu toți drogații”. Dar ce să vezi, nici o siringă-n baie, nici un căciulist care să-ți întindă pliculețul pe la colțuri, nici unul din cercul meu de cunoscuți nu se îndeletnicea cu așa ceva. You get my point.

De asta îmi vine greu să mă agit acum la poveștile despre etnobotanice. De asta îmi vine să-mi dau ochii peste cap când aud păreri de genul ”copiii din ziua de azi nu știu altceva decât să tragă pe nas”. Generalizarea e groaznic de incorectă pentru copilul care e pe treaba lui. Și frustrantă, vă spune o drogată și-o manelistă.

Dar problema există. Problema există atunci când un taximetrist îmi povestește că se fac n comisioane pe seară pentru așa ceva, că li se suie copii în mașină care habar n-au să explice unde e magazinul, dar vor repede la el. Problema există atunci când se fac marșuri prin care se cere închiderea acestui tip de magazine și atunci când unii oameni se chinuie să facă filmulețe precum acesta:

Mie-mi face plăcere să privesc filmulețul. Florin Coșuleț, Ofelia Popi, Radu Nechifor, Junii Sibiului… da, într-adevăr sunt oameni de calitate, care pot reprezenta modele. Dar nu cred că tipul ăsta de mesaj va fi receptat de cine trebuie. Vă spun sincer că treaba asta cu nevoia de a-mi găsi un model, un mentor… a apărut târziu în mintea mea. De fapt, nici acum nu e bine conturată.

Eu cred că e vorba de principii de viață, pentru care sunt responsabili părinții. Și apropos de asta, părinții care urlă în gura mare cum că să se închidă magazinele, încearcă să elimine răul din direcția greșită. Soluția e la ei în casă, nu în business-ul altora.

Revenind la ideea inițială. Părinții prea grijulii, nu vă închideți copiii în casă. Nu toți sunt niște drogați. Nu vă bănuiți copiii de toate cele doar pentru că ”așa zice la televizor”. Eu cred că procentul de copii cu probleme e constant, doar că problemele și intensitatea vâlvei diferă.

Și pentru inițiatorii proiectului MANIFEST… Felicitări pentru strădanie și felicitări pentru oamenii aleși pentru filmuleț. Pentru mine sunt oameni mari, pe care îi admir. Dar din păcate nu eu sunt ținta voastră. Cred că ținta voastră trebuie speriată pentru a fi adusă la realitate. Poate pe stilul Requiem for a dream. Și actuala generație de părinți trebuie educată cum să-și educe copiii.

Ah da, și într-adevăr, unui om îi trebuie o ocupație ca să n-o ia prin bălării de plictiseală. Aici sunt de-acord, un copil pe care-l apucă pasiunea de orice – teatru, sport, dans, muzică… counterstrike sau barbut – nu mai are vreme și gânduri pentru necurate.

Comentariile sunt inchise.