Designul unei gradini

Designul unei gradini este o expresie a personalitatii noastre, arhitectul peisagist, dupa ce va asculta ideile clientului, va alege cea mai buna varianta, tinand seama de cele discutate. Chiar daca proprietarul nu cunoaste plantele sau posibilitatile oferite de arhitectura gradinii, va prezenta utilitatea la care s-a gandit, culorile pe care doreste sa le intalneasca in gradina si nu in ultimul rand starea sufleteasca pe care spera ca gradina lui o va crea vizitatorului.

Nu suntem la fel, asa ca si gusturile noastre sunt diferite chiar si in materie de gradini, alte forme sau culori si este bine sa fie asa. Multe persoane doresc sa aiba o gradina care sa fie in ton cu stilul casei mai ales daca vorbim de cladiri cu arhitecturi clasice, altii doresc o gradina intima cu mici secrete, fara un stil aparte sau un loc de meditatie plin de spiritualitate si simboluri. Toate acestea pot fi realizate daca apelam la o firma de amenajari gradini unde specialistii ne pot ajuta cu sfaturi si idei, materiale si multa munca pentru a face visul materializat.

Sunt oameni care au talentul de a crea frumusete prin combinarea de forme si culori, texturi si goluri pentru a atinge scopul dorit, ei sunt profesionistii in designul de gradini. Nu este grea munca de plantare a florilor si intretinerea lor, totusi pentru proiectarea gradinii avem nevoie de acesti profesionisti, ei pot estetiza si armoniza spatiul mai bine decat oricine pastrand totodata si utilitatea pe care am ales-o.

Designul gradinii este de fapt gestionarea spatiului existent si armonizarea lui in asa fel incat prin fluxul de miscare existent sa ofere fiecarui pas un eveniment de neuitat. Acest lucru poate fi facut prin diferite forme geometrice, dirijand astfel fluxul de miscare inconjurand spatiul creand importanta unor zone sau despartind alte spatii pentru a le delimita. Ideile pot fi realizate prin pavaje sau borduri cu arhitectura fixa, in forme regulate si bine definite. Aceste tipuri de design de gradina sunt numite gradini formale, ele au o anumita strictete in utilizarea formelor si elementelor decorative utilizate.

De multe ori intalnim aici vegetatia tunsa sub anumite forme geometrice, in ordine stricta, elemente decorative de tip coloane, urne sau sculpturi, drumuri pavate sau pietris de forme geometrice bine definite.

Exista si designuri de gradini mai libere, asimetrice, cu elemente naturale cum ar fi pietrele, stancariile sau potecile cu arhitectura libera. Vegetatia nu este aranjata in forme foarte stricte ci ii este lasata libertatea de a se extinde si peste elementele arhitecturale bine conturate, acoperindu-le partial pe acestea. Aici putem vorbi de elementul surpriza care poate sa apara dupa prima curba sau in spatele unui element arhitectural static sau dinamic.

Exista gradini care sunt combinatii intre cele doua amintite mai sus unde exista o structura geometrica si elemente geometrice stricte combinate cu libertatea si naturaletea. Aici golul si plinul are un rol important in arhitectura gradinii, golul poate fi creat cu gazon tuns scurt in care apare plinul, o stancarie din pietre si material vegetal de textura si culoare diferita care iese in evidenta. Formele si texturile sunt la fel de importante ca si culorile si rolul lor este sa ne ofere o experienta de neuitat in timpul plimbarii prin gradina noastra amenajata.

Comentariile sunt inchise.