Daca ai o lamaie, fa o limonada

Scriu aceste randuri pentru toti cei care simt ca au fost nedreptatiti de soarta si ar merita mai mult, dar altii nu le ofera nici o sansa, pentru toti cei care au ajuns la un impas, pentru toti cei care simt ca nu exista iesire.

Voi incepe cu un pasaj din Dale Carnegie

———

“Cand ai o lamaie, fa o limonada.” Asta face un mare educator. Dar prostul face exact pe dos. Daca descopera ca viata i-a dat o lamaie, se da batut si spune: “Sunt terminat. Asta mi-e soarta. Nu am nici o sansa.” Apoi se inversuneaza impotriva intregii lumi si se complace intr-o orgie de autocompatimire. Dar cand inteleptului i se da o lamaie, acesta spune: “Ce lectie pot sa invat din aceasta nenorocire? Cum imi pot imbunatati situatia? Cum pot sa fac o limonada din lamaia asta?”

———

Daca te recunosti in pasajul de mai sus, fie in postura prostului ce se lamenteaza, fie in postura inteleptului care se intreaba cum isi poate imbunatati situatia, du-te acum la cea mai apropiata librarie, ia cartea lui Dale Carnegie, `Lasa grijile, incepe sa traiesti`, deschide-o la pag. 161 si apuca-te sa citesti.

Nu stiu daca Dale Carnegie a fost mai intelept si mai inteligent decat esti tu, dar cu siguranta a fost mult mai intelept si mai inteligent decat sunt eu, asa ca ma straduiesc sa-i urmez invataturile. Nu doar ca nu toti suntem favorizati din nastere de soarta, dar majoritatea ne nastem cu un aparent dezavantaj – de cele mai multe ori economic sau social. Insa toti avem un potential infinit de a ne imbunatati situatia.

Singurul lucru pe care trebuie sa-l facem pentru a trai mai bine, este sa schimbam registrul:

– in loc sa ne plangem soarta, sa ne intrebam cum putem sa o imbunatatim si sa facem ceva pentru asta; pentru fiecare cuvant de lamentare sa citim o carte de autodezvoltare, pentru fiecare ocazie cand ne-am plans, sa mergem la un eveniment, la un curs, la un seminar, la o expozitie si, mai ales, tot ce invatam, sa aplicam.

– in loc sa fim tristi pentru lucrurile pe care nu le avem (inca), sa fim recunoscatori zilnic pentru cele pe care le avem (un pahar cu apa, o farfurie cu mancare, sanatate, familie, o haina sau un pix, un calculator sau acces la internet, o carte sau un acoperis deasupra capului, lucruri pe care miliarde de oameni nu le au si poate nu se simt atat de nenorociti ca noi)

Iar daca in continuare te consideri defavorizat de soarta si ca nu mai ai nici o sansa, priveste acest clip sa vezi ce inseamna cu adevarat sa iti faci o limonada cand ai o lamaie, indiferent de piedicile care ti se ivesc in cale.

Cine are urechi de auzit, sa auda!

Comentariile sunt inchise.