Cum putem evidentia subiectul unei fotografii?

curs de fotografiePlasarea in cadru, una dintre cele mai facile tehnici prin intermediul careia putem aduce subiectul in centrul atentiei. Bineinteles, ea este dificil de pus in practica in momentul in care incercam sa realizam o fotografie in mediul inconjurator, subiectul fiind imprejmuit de o sumedenie de alte elemente, unele care il pot depasi prin culoare, forma sau semnificatie. Cu toate acestea, dintre elementele inconjuratoare, cateva vor reusi sa devina „rame argintate” ale fotografiei, adica granite pentru subiectul pe care dorim sa il punem in prim plan.

Plasarea dupa regula treimilor, care poate fi usor explicata in cadrul unui curs de fotografie. Cum? Prin intermediul ecranului care este impartit in noua parti egale. Prin trasarea a doua linii verticale, taiate mai apoi de doua linii orizontale se obtin aceste noua parti ale cadrului foto, tehnica fiind aceea de a pozitiona subiectul intr-unul dintre punctele patratului din mijloc. Asadar, nu in centrul imaginii, ci la intersectia patratului din mijloc cu oricare extremitate. Daca ati avut ocazia sa testati un aparat de fotografiat profesional, veti observa faptul ca aceste linii sunt trasate by default pe ecran, astfel incat sa va puteti amplasa mai usor subiectul in ansamblul imaginii.

Plasarea subiectului dupa principiul „silhouette”, adica in contralumina cu restul elementelor din fotografie. Presupunand ca dorim sa individualizam o barca in mijlocul unui lac. In loc sa lasam peisajul albastru sa ne guverneze fotografia, iar aici vorbim in egala masura despre culoarea boltii celeste si despre limpezimea apei, mai bine optam pentru un fundal alb – negru, in care subiectul – barca- sa fie colorata in negru. Un fel de contrapunct cromatic, caci majoritatea persoanelor s-ar fi asteptat ca apa sa fie neglijata ( culori inchise) si barca sa fie creionata cu nuante deschise, luminoase.

Plasarea subiectului in ceata. O tehnica destul de comuna, abordata in majoritatea cazurilor de catre persoanele care vor sa realizeze fotografii spectaculoase, insa nu sunt destul de familiarizate cu restul tehnicilor. Aici lucrurile sunt destul de simple, caci focalizarea trebuie facuta pe subiect, restul elementelor din decor fiind incetosate.

Plasarea la capatul liniilor. Un truc interesant pe care fotografii par a-l fi lasat la sfarsitul listei de idei este plasarea subiectului la capatul unor linii, de cele mai multe ori unele verticale. Putem vorbim despre linii sub forma scarilor, a strazilor ori a urmelor lasate pe camp. Jocul lor va fi unul care va oferi profunzime subiectului, tranformandu-l imediat in punctul de greutate al imaginii.

Comentariile sunt inchise.