Cum isi da UE cu dreptul in stangul. Sau invers.

Am auzit de dimineata, in masina, la radio, o stire aparent banala. Nu era urmata de nici un comentariu. De nici o pozitie a Romaniei.  Nimic. O stire si atat. Dar sa incep cu inceputul…

Cica un pic mai in urma, stimata doamna UE, mandra nevoie mare ca a mai crescut ca numar, si ca, nu e asa, e de familie buna, veche, cu trecut istoric milenar care va sa zica, s-a hotarat sa isi arate fortele si unde mai exact, chiar spre vecinii de peste Ocean, marele Jack Junior.

Ca cica, a hotarat cucoana UE, ori e luata la “pachet” si nu mai i se cer vize de intreare in SUA pentru toti membrii ei, fie UE va cere si ea viza pentru americani.  Marea Britanie, mai artagoasa din fire, a zis ca Veto, ca ea se opune fiindca nu e asa, axa…Washington-Londra (nu cred ca a auzit si de Bucuresti pe ruta asta, dar asta deja e alt subiect!) Marea Britanie a fost sprijinita, mai din umbra si de Franta, care a venit si ea, aranjandu-si basca pe-o ureche, bombanind incet, ca daca ar impune UE vize, atunci li s-ar pune si lor vize si ca ei, nu prea ar vrea, ca poate nu se pune chiar asa problema, ca sa mai vedem…

Bun, a zis cucoana UE, atunci hai sa negociem noi, ca cucoana UE, mama voastra comuna, cu partenerii americani. Zis si facut. Dar programul doamnei era foarte plin: vizite la coafor, cosmetica, seminarii, conferinte…pentru ca nu prea o ardea la sufletel negocierea pentru altii, mai ales ca erau si rudele alea sarace, cu haine peticite…  O tinerica mai agitata, o tot tragea de maneca “hai tanti UE, du-te si negociaza! hai du-te!”

Si tinerica si-a pierdut rabdarea. Tinerica s-ar spune, dar ca stat independent, altfel cu experienta si istorie veche tare….Cehia pe numele ei. Care Cehie, plictisita si nervoasa, i-a contactat singura pe americani, s-a prezentat frumos, a spus ce voia si a inceput sa isi stabileasca singurica relatiile cu marele Jack Jr. care a salutat, fericit, noua dovada de incapacitate institutionala comuna a batranei UE! “V-am zis noi!” au zambit americanii frumos, cu toti dintii lor albi, obsesie nationala.

Si cucoana UE stabileste, aici urmeaza stirea de azi dimineata, ca de acum tarile ei membre isi vor negocia independent regimul vizelor cu SUA! Uite asa, pa, pa Solana, pa, pa politica externa comuna! Si e doar inceputul.

Comentariile sunt inchise.