Cum aranjam alimentele in frigider

Nu putem renunta la frigider nici macar iarna pentru ca utilitatea lui e atat de mare incat multi oameni nu pot concepe ca acesta sa lipseasca din locuinta lor. Chiar si atunci cand temperaturile scad cu mult sub 0 grade avem nevoie de el pentru ca alimentele trebuie tinute la o temperatura constanta.

In cazul in care suntem preocupati de siguranta alimentara trebuie sa stim ca nu e suficient sa ne tinem alimentele in frigider si poate conta si modul in care le tinem. Mai exact, exista cateva reguli cu privire la locul de pe raft al fiecarui aliment in parte. De asemenea, trebuie stiut ca multe alimente nu trebuie sa fie pastrate in frigider, cum ar fi rosiile sau castravetii, carora frigul le face mai mult rau decat bine.

De asemenea, daca se intampla sa nu mai avem loc pentru carne in congelator nu trebuie sa o scoatem si sa o tinem in celalalt compartiment al frigiderului pentru ca acolo temperaturile sunt mai mari de 3 grade Cesius, iar carnea dupa ce se va decongela trebuie fie sa o mancam in scurt timp fie sa o aruncam pentru ca recongelarea ne scoate din zona sigurantei alimentare.

Lasand la o parte congelatorul, ne vom orienta spre aranjarea alimetelor pe raftul celuilalt compartiment, acolo unde gradele sunt pozitive, iar unele alimente asezate necorespunzator le pot altera pe celelalte.

Trebuie stiut ca temperatura din acest compartiment este diferita la majoritatea frigiderelor. In partea de sus e mai rece decat in partea de mai jos. Avand in vedere aceasta regula apar si regulile de asezare a alimentelor.

Pe raftul de sus trebuie tinute lactatele si iaurtul pentru ca temperatura variaza mai putin, iar acestea sunt printre alimentele cele mai „sensibile”. Laptele nu trebuie tinut aici si nici in rafturile din usa asa cum obisnuim cu totii. Acesta trebuie tinut pe raftul de jos.

Pe raftul de jos mai pot fi tinute ouale sau carnea cruda dar nu pentru prea mult timp deoarece locul carnii crude nu poate fi decat in congelator pe termen lung. Carnea gatita poate fi tinuta pe rafturile de la mijloc insa doar daca e bine invelita in staniol sau inchisa in caserole.

Majoritatea frigiderelor au sertare pozitionate in partea de jos. Acolo trebuie tinute legumele, verdeturile si fructele. Atentie mare la faptul ca unele fructe emit etilena care contribuie la degradarea celorlalte alimente.

In rafturile din usa putem tine muraturile, mustarul, ketchap-ul, sosurile, sucul sau diverse sticle. De asemenea, mai putem tine conservele sau alte produse cumparate in ambalaj sau cutii, al caror continut nu „interactioneaza” cu restul alimentelor.

E indicat ca in frigider sa pastram o temperatura de 4 grade. In congelator temperatura trebuie sa fie de -15 grade, poate chiar de -17 grade. Aceste reguli sunt mai mult sau mai putin importante in functie de tipul de frigider pe care il avem. Exista anumite voci care sustin ca cel mai bun frigider no frost ne ofera o temperatura uniforma in intregul spatiu interior. Ca atare, in cazul acestora, regulile de mai sus nu mai sunt atat de importante.

Comentariile sunt inchise.