Criza

Foarte simplu explicat, acum cativa ani, in Statele Unite, a fost scazuta dobanda de referinta. Sigura pe sine, economia americana a propus pietei instrumente financiare tot mai atractive. Manageri platiti cu zeci de milioane de dolari pe an si-au dat frau liber creativitatii si s-au batut intre ei, care mai de care mai amatori de risc pe banii altora, in a propune produse de investitii care mai de care mai atractive.

A venit criza imobiliarelor din State. Usor a inceput panica. Istorie recenta, deja. Mega-corporatii financiare au cerut ajutorul statului. Unele l-au primit, unele nu. Pietre de bolta dintr-un sistem umflat cu pompa riscau sa cada.

Administratia americana cere Congresului aprobarea unui plan in valoare de 700 de miliarde de dolari, prin care Statul, fara proceduri clare, urma sa cumpere agentii neprofitabili. De ce pe ei, cei fara randament, si nu pe cei care cat de cat au demonstrat performanta? De ce Statul intervine in economia libera? Intrebari pertinente, la care s-a raspuns pertinent. Interconectarea institutiilor financiare, reasigurarile, sunt atat de mari, incat riscam prabusirea intregului sistem financiar global.

Planul de 700 de miliarde a fost aprobat. Europa a inceput sa fiarba. Irlanda a garantat imprumuturile la doua banci mari, Marea Britanie a inceput nationalizarile. Ministrii Uniunii Europene vor garantarea depunerilor pana la 50.000 de euro. Olanda, Spania si Belgia anunta garantarea depunerilor pana la 100.000 de euro. Islanda preia controlul celei de-a doua banci din insula. Toate pentru a nu lasa panica sa infecteze irigatia sistemului economic.

Dar cea mai mare problema este infectarea economiei reale. Companii care isi proiectasera activitatea bazandu-se pe linii de credite sau varii instrumente financiare ajung pe stand-by, pentru ca lichiditatea e scumpa acum. Statul american preia bani cu dobanda zero. Atrage bani de la companii, care sunt multumite macar ca au unde-si tine banii la aceeasi valoare. General Motors are nevoie de 40 de miliarde. Mii de intreprinderi mici au nevoie de lichiditati. Federal Reserve anunta, pentru deblocare, rascumpararea datoriilor pe termen scurt ale companiilor americane.

Europa inca nu intervine in plan comun. Marea Britanie se gandeste sa nationalizeze parti din Bank of Scotland, una dintre cele mai mari banci din lume, si asta nu e tot. Dar o infuzie comuna in sistem inca nu este pe tabla de sah.

smart guess: asistam la o schimbare. Avocatii pietei libere spun ca statele au tulburat apele printr-o proasta guvernare a legilor pietei, avocatii interventionismului spun ca pietele nu au fost in stare sa se legifereze singure. Statul nu lasa moneda sa se joace, sau Mana Invizibila a lui Adam Smith e onanista?

smart hint: Guvernul olandez garanteaza depunerile pana la 100.000 de euro. In Romania exista o sucursala a unei banci olandeze. Garantat. Get it?:)

Comentariile sunt inchise.