Cei mai buni pași pentru prioritizarea vieții tale

Priorități. Un cuvânt tabu atunci când sunteți ca mine: o persoană cu multe pălării, cu o mulțime de lucruri și cu toți oameni care vin în atenția dvs. și cu toții cred că aceștia ar trebui să fie pe primul loc. Este solicitant, este stresant și epuizant.

Este ceva prin care trec prea des. De fapt, viața mea este atât de agitată, încât prioritizarea este o necesitate pentru mine în fiecare zi, tot timpul. Și nu doar actul de a da prioritate, ci asigurându-vă că, de fiecare dată, faceți alegerile potrivite și așezați lucrurile corecte la locul acestora în primul rând.

Cei mai buni pași pentru a-ți acorda prioritate vieții este de a scoate emoțiile din ecuație – cele ale altora, precum și cele personale. Vezi, pentru a da prioritate cu adevărat, emoțiile nu pot juca un factor important în acest context. În schimb, este vorba mai degrabă de a face un pas înapoi și de a privi imaginea din ansamblu și de a cântări pro și contra din fiecare unghi. Doar atunci când acest proces este finalizat, se pot lua decizii cu privire la ceea ce este cel mai important.

Prioritizează-ți viața

Permiteți-mi să vă ofer un exemplu personal din propria mea viață:

Trebuie să călătoresc să o iau pe cea mai mare fiică a mea, Rebel, de la facultate în acest weekend pentru vacanță. Săptămâna viitoare, ceilalți trei copii își vor începe, de asemenea, vacanțele. În ultimele două săptămâni, am fost foarte bolnavă. Au fost o serie întreagă de angajamente și întâlniri pe care le-am stabilit înainte să mă îmbolnăvesc, plus că încă nu începusem să planific sau să mă pregătesc pentru sărbători. De obicei ori de câte ori mă îmbolnăvesc, mă străduiesc să-mi onorez angajamentele și a duce totul la bun sfârșit, dar de data aceasta am ales altfel. În ochii mei, prioritatea mea numărul 1 era să ajung la timp pentru a călători către fiica mea și a rămâne sănătoasă pe durata pauzei de vacanță a copiilor. Din această cauză, orice altceva aveam de făcut a fost pus pe planul doi. Am anulat tot ceea ce era programat, mi-am cerut scuze tuturor pentru evenimente și m-am odihnit în pat, punându-mi tot accentul pe starea mea de sănătate.

A trebuit să elimin emoțiile din situație. Vedeți, un lucru pe care îl urăsc este să nu onorez un angajament pentru ceva dacă mi-am dat deja cuvântul că voi participa sau voi face acel lucru și chiar mă simt rău că rănesc sentimentele altora. Cel mai mult nu vreau ca oamenii să creadă că nu pot conta pe mine. Mai presus de asta, eram entuziasmat de multe dintre lucrurile care erau în programul meu. Dar nu puteam permite ca niciuna din acele emoții să fie un factor în a decide ce ar trebui să fac. Sănătatea mea vine pe primul loc, iar familia mea vine cu siguranță pe primul loc. Orice altceva ar putea funcționa singur sau ar fi în regulă fără mine.

De ce spun toate acestea? În perioada sărbătorilor, poate fi foarte ușor ca lucrurile să devină agitate, iar presiunile de la muncă, familie, prieteni etc. să se accelereze, astfel încât viața poate începe cu adevărat să se simtă că scapă de sub control. Acest sentiment poate afecta negativ mintea, sănătatea și bunăstarea generală. Când acest sentiment începe să se încolăcească, este important să îți oferi un moment pentru a te opri și a stabili anumite priorități. Eliminați emoțiile din ecuație și concentrați-vă doar asupra imaginii de ansamblu. În acest fel, se poate lua o decizie clară asupra lucrurilor (și oamenilor) care sunt cele mai importante.

Stabilirea priorităților în viață nu este niciodată ușoară – mai ales când viața devine frenetică. Dar cu puțină muncă și multă răbdare și forță, cu siguranță se poate realiza orice.

Comentariile sunt inchise.