Ce este inteligența emoțională?

Inteligența emoțională este abilitatea de a citi, înțelege și răspunde la emoții în noi și în ceilalți oameni. Ea ne permite să înțelegem și să etichetăm emoțiile, precum și să le exprimăm și să le reglementăm. Ca student, sunt adesea mai preocupat de inteligența mea academică, ceea ce mă împiedică să mă concentrez asupra inteligenței mele emoționale. Este importantă nu numai să reușești în munca academică, ci și să te maturizezi și să dezvolți relații personale.

În societatea de astăzi, oamenii sunt adesea mai interesați de utilitatea altora decât de valoarea lor ca ființă umană. Prin tratarea oamenilor ca roboți care nu au sentimente, începem să pierdem legătura. Pentru a împiedica interacțiunile umane să fie neobișnuite, trebuie să ne străduim să ne îmbunătățim inteligența emoțională. Inteligența emoțională ne-ar permite să vedem oamenii ca indivizi și să creăm relații de durată.

Iată câteva sfaturi pentru îmbunătățirea inteligenței dvs. emoționale:

Ajută pe alții

Ajutând pe alții, suntem capabili să îi influențăm pozitiv. Gesturi precum deschiderea ușilor pentru alții, ascultarea altora etc. demonstrează importanța pe care o acorzi altora. Actele de bunătate arată adevăratele tale intenții și îi încurajează pe ceilalți să se deschidă.

Pauză înainte de a vorbi

Una dintre cele mai importante trăsături ale unei persoane inteligente din punct de vedere emoțional este abilitatea de a lua pauză. Oamenii tind să vorbească înainte de a-și forma un gând complet în capul lor. Este important să te gândești înainte de a vorbi, astfel încât să poți procesa de fapt ceea ce să spui, în loc să răspunzi repede. Pauza de gândire te ajută să nu iei o decizie permanentă bazată pe o emoție temporară.

Afișați empatie

Prin prezența empatiei, suntem capabili să ne îmbunătățim inteligența emoțională. Prin încercarea de a vedea lucrurile prin perspectiva altora, suntem mai capabili să ne conectăm și să comunicăm. O persoană cu un nivel ridicat de inteligență emoțională este capabilă să evite să-i judece pe alții.

Imi cer scuze si iert

Este adesea dificil să ceri scuze. Este nevoie de curaj pentru a putea spune că îți pare rău și te pui într-o poziție vulnerabilă. Arătând umilință, cei din jurul tău vor avea mai multe șanse să se încreadă și să te admire.

Comentariile sunt inchise.