Cadrul legal pentru lobbysti

Nu exista un cadrul legal specific pentru lobby si pentru lobbysti, orinunde altundeva decat in SUA. Acolo, esxista reguli clare atat pentru declararea firmei de lobby cat si a veniturilor acesteia, a oricaror sume folosite pentru sprijinirea acestei indeletniciri.

S-a incercat si la noi, in cateva randuri, sa se emita reglementari clare dar, mereu, si mereu s-au ridicat voci impotriva: ca nu se poate, ca e impotriva nu stiu carei legi existente, ca in UE nu exista atunci de ce sa facem noisi alte asemenea amanunte. Pentru ca, nu e asa, de ce sa fie legiferat ceva care oricum exista si mai ales de ce sa se poata controla un sistem care se pare, este foarte eficient pentru multi. Assa cum este acum.

Un cadru legal ar putea solicita fise fiscale, chitante si bonuri pentru materialele trimise, informari, scrisori, activitati desfasurate (mese rotunde, simpozioane, dejunuri de afaceri, calatorii de studiu.) mai dau exemple, sau le gasim prin ziare trecute, e drept, sub un alt nume? Pentru ca daca ar exita o lege a lobbyului (sau mai pe romaneste, a sustinerii unor interese specifice) atunci o invitatie la pranz sau la cina facuta unui parlamentar sau grup de parlamentari, cu scopul de a le capta atentia si mai ales sustinerea (= votul) in favoarea unui anumit proiect legislativ, invitarea acestora la o vizita de studiu, ar putea fi facute simplu, deschis, la lumina zilei, fiind anuntate, asumate, decontate.

Bruxelles are acum aproximativ 15.000 de lobbysti care lucreaza pentru mai mult de 2.000 de asociatii profesionale, firme de avocatura, companii internationale, ONG-uri. Si oficialii Bruxellesului s-au sesizat ca “lobbist” are o conotatie proasta datorita inceputurilor obscure ale acestei, deja, meserii. In timp, lobbistii au devenit experti in profesia lor, si care reprezinta, precum avocatii, interesele anumitor clienti. Si asta nu este neaparat o profesie murdara, asemanatoare unui santajist. Sunt oameni responsabili, care doresc sa informeze mai bine membrii Parlamentului, factorii de decizie, asupra unor probleme pe care ei le considera vitale intr-un anumit domeniu, si isi prezinta punctul de vedere, argumantand in favoarea cauzei lor.

 

Comentariile sunt inchise.