Avantajele gratarului electric

In functie de performanta lor gratarele electrice incep ca pret de la aproximativ 70 de lei. Evident, la acest pret nu gasim decat gratare mici ca dimensiune si ca putere. Romanii obisnuiesc sa foloseasca in special gratarele pe lemn, chiar daca cele electrice vin cu o serie de avantaje care nu ar trebui ignorate. Acestea au un singur dezavantaj. Curentul electric este mai scump decat lemnul sau gazul.

Chiar si asa, mancarea gatita pe un gratar electric modern este cu mult mai sanatoasa decat cea gatita pe un gratar pe lemne sau gaz pentru ca lipseste fumul de la lemne ori combustibilul pe baza de petrol. Studiile ne-au demostrat ca fumul ajuns in alimente este toxic. Carnea sau legumele arse de la lemn sunt mult mai toxice decat cele arse de la curentul electric.

Pe langa acest lucru, gratarul electric se curata mult mai usor decat cel pe lemne deoarece fumul si impuritatile de la combustibilul lemnos nu se depun doar pe mancare ci si pe gratar. Putem observa acest lucru facand focul fara a pune alimente pe grill. Metalul se inegreste imediat si este mult mai greu de curatat.

Tocmai datorita faptului ca gratarul electric nu sta sub flacara directa a focului si temperaturile sunt mai mici, metalul din care e facut rezista mult mai mult timp pentru ca nu intervine coroziunea. In cazul acestuia va trebui sa schimbam uneori doar rezistentele insa aceste nu sunt chiar atat de scumpe.

Folosind gratarul electric scapam de fum. Multi apreciaza la gratar tocmai fumul acestuia insa trebuie spus ca gratarul electric nu indeparteaza complet fumul ci vom avea doar fumul care vine de la gatirea carnii nu si cel de la lemne sau carbune, pe care nimeni nu il aprecieaza si care nici nu e sanatos. Daca ne dorim sa scoatem fum mai mult timp putem folosi o treapta mai mica de prajire.

De fapt, folosirea mai multor trepte de coacere este un mare avantaj pentru ca putem controla tot timpul temperatura de prajire. Nu ne vom mai chinui sa facem vant pentru ca sa ajutam carbunele sa arda. Nu vom controla doar intensitatea temparaturii ci vom avea tot timpul aceeasi temperatura pe toata suprafata de prajire a gratarului. In cazul celui pe lemn ne intalnim deseori cu situatia in care unele bucati de carne se prajesc mai repede decat altele sau doar pe o parte.

Unul dintrele marile avantaje e ca putem face gratarul chiar in mijlocul camerei sau in bucatarie. Atunci cand nu avem timp sa ne deplasam, gratarul electric devine ideal pentru a ne satisface nevoia de a manca mici sau pur si simplu de a manca sanatos.

De asemenea castigam timp prin simplu fapt ca nu mai pierdem o jumatatea de ora pana cand se face jar. Uneori acest moment se prelungeste atunci cand ploua afara sau carbunii nu sunt suficient de uscati. Vantul ne poate ajuta de foarte multe ori sa intretinem focul insa sunt situatii in care acesta ne impiedica sa il aprindem si astfel pierdem timp pretios.

Comentariile sunt inchise.