Austria promoveaza cafenelele cu specific

Sloganul sub care a avut loc diversitatea culinară comunitarizată a fost “Dulce Europă, lasă-te sedusă”. La Londra. Visătorii care au pus la punct acestă inovaţie în politica comunitară sunt, însă, austriecii, preşedinţia Uniunii fiind exercitată de către Austria.

Scopul declarat al acestei cafenele a fost sărbătorirea zilei de 9 mai, zi cunoscută ca zi a Europei, scopul nedeclarat, dar arhicunoscut, este determinarea unui sentiment comun, de apartenenţă la un spaţiu şi o cultură specific europene. Incă se caută o idee care să inspire generaţiile tinere, care să le unească. O idee mai mult decât generoasă la care Preşedinţia austriacă şi-a înscris mandatul încă din ianuarie, de la preluarea prerogativelor.

Să nu uităm că anul trecut Austria şi-a sărbătorit idolul, pe micul mare Amadeus Mozart de la a cărei naştere s-au împlinit nu mai puţin de 250 de ani! In cinstea genialului compositor cu suflet de copil a fost pusă în mişcare o adevărată industrie de promovare care a inclus organizarea unor dezbateri, concerte, spectacole omagiale, emisiuni radio si TV precum şi confectionarea de tricori si sepci, statuiete, felicitări, eşarfe, brelocuri, bratari si inele, toate cu efigia sau vioara lui Mozart. Nu în ultimul rând s-au creat prăjituri, torturi şi bomboane şi s-au inventat tipuri de îngheţate, toate purtând numele de Amadeus…

Dacă îmi aduc aminte şi noi am avut un an Brâncuşi, cu ale cărui capodopere se mândreşte atât statul American cât şi cel francez, şi ale cărui miniature se vând, şi astăzi, cu 50 sau 100 dolari americani. Iar dacă chiar stau să îmi aduc aminte bine, in acelasi an a fost si anul Caragiale…să vă întreb dragi compatrioţi români dacă în afara “teatrului”caragialesc din Parlamentul României si al declaratiilor gen Farfuridi pe care le-ati ascultat prin mass media zi după zi, mai vă aduceţi altceva aminte de această sărbătoare a spiritului şi culturii românesti, moment de afirmare a acestei identităţi a noastre în lume?

Şi în promovarea căreia, statul roman, prin ministerul culturiia a investit miliarde? Din păcate, răspunsul e negativ.

Comentariile sunt inchise.